8-Website-Berkaitan-Penerbangan-di-Malaysia-Yang-Anda-Boleh-Bookmark

Malaysia mempunyai industri penerbangan yang pesat dengan banyak syarikat penerbangan, lapangan terbang, dan perniagaan berkaitan.

Dalam artikel ini, Kerjairport akan memperkenalkan anda kepada beberapa laman website paling Top berkaitan penerbangan di Malaysia.

1. Malaysia Airports Holdings Berhad

https://www.malaysiaairports.com.my/

Laman web pertama dalam senarai kami adalah Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB).

Syarikat yang dikaitkan dengan kerajaan ini mengurus dan mengendalikan kebanyakan lapangan terbang di Malaysia, termasuk Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Laman web ini menyediakan maklumat tentang jadual penerbangan, perkhidmatan lapangan terbang, dan maklumat berguna lain untuk para pelancong.

Anda juga boleh mencari berita dan kemaskini mengenai pembangunan dan projek pengembangan lapangan terbang.

2. Jabatan Penerbangan Awam Malaysia

https://www.caam.gov.my/

Jabatan Penerbangan Awam Malaysia (DCA) adalah badan pengawal seliaan yang bertanggungjawab untuk mengawal selia penerbangan awam di Malaysia.

Laman web mereka menyediakan maklumat mengenai peraturan penerbangan, standard keselamatan penerbangan, dan topik penting lain berkaitan keselamatan penerbangan.

Anda juga boleh mencari maklumat mengenai lesen dan permit untuk juruterbang, jurutera penyelenggaraan pesawat, dan profesional penerbangan lain.

3. Kumpulan Penerbangan Malaysia – Malaysia Aviation Group

https://www.malaysiaairlines.com/

Kumpulan Penerbangan Malaysia adalah syarikat induk yang memiliki Malaysia Airlines dan anak syarikatnya, termasuk MASwings dan Firefly.

Laman web ini menyediakan maklumat mengenai jadual penerbangan, kadar tambang, dan perkhidmatan lain yang ditawarkan oleh syarikat penerbangan ini.

Anda juga boleh mencari berita dan kemaskini mengenai industri penerbangan di Malaysia.

BACA 4 Kategori Pekerjaan di Airport

4. AirAsia

https://www.airasia.com/

AirAsia adalah syarikat penerbangan bajet popular di Malaysia yang mengendalikan penerbangan ke banyak destinasi di Asia dan sekitarnya.

Laman web mereka membolehkan anda untuk menempah penerbangan, menguruskan tempahan anda, dan mendaftar masuk dalam talian.

Anda juga boleh mencari maklumat mengenai jadual penerbangan, promosi, dan perkhidmatan lain yang ditawarkan oleh syarikat penerbangan ini.

5. Malindo Air

https://www.malindoair.com/

Malindo Air ialah syarikat penerbangan hibrid yang mengendalikan penerbangan dalam Malaysia dan antarabangsa.

Website mereka membolehkan anda menempah penerbangan, mengurus tempahan anda dan daftar masuk dalam talian.

Anda juga boleh mendapatkan maklumat mengenai jadual penerbangan, promosi dan perkhidmatan lain yang ditawarkan oleh syarikat penerbangan.

6. Kolej Pengurusan Penerbangan (Sepang, Selangor)

https://www.admal.edu.my/

Kolej Penerbangan Admal telah dilancarkan pada Julai 2011 sebagai Kolej Kejuruteraan Penerbangan Dinamik Malaysia.

Apa yang membezakan Kolej Penerbangan Admal daripada yang lain ialah ia merupakan satu-satunya kolej penerbangan yang mempunyai kemudahan hangar sendiri (airplane parking) dan kelab terbang untuk pesawat beroperasi secara langsung supaya pelajar boleh memperoleh pengalaman dan pengetahuan terbaik.

Admal menawarkan yuran kursus yang berpatutan dan sangat kompetetif, antara yang terendah di rantau ini.

Ini menjadikan ADMAL destinasi popular untuk pendidikan berkualiti pada kadar yang sangat kompetitif dan penjimatan kos.

7. Fly Gosh

https://www.flygosh.com/

Fly Gosh adalah laman web popular yang menyediakan maklumat mengenai peluang pekerjaan dalam industri penerbangan, termasuk kekosongan jawatan di syarikat penerbangan dan lapangan terbang.

Laman web ini juga menyediakan maklumat berguna mengenai persediaan temuduga, latihan, dan kerjaya dalam bidang penerbangan.

8. Kerjairport.com

Kerjairport.com ialah laman web portal pekerjaan yang memfokuskan kepada penyediaan peluang pekerjaan dalam industri penerbangan di Malaysia.

Laman web ini memaparkan senarai pekerjaan untuk pelbagai jawatan dalam sektor penerbangan, termasuk kru kabin, juruterbang, kakitangan darat dan peranan pengurusan.

Pencari kerja boleh mendaftar dan memuat naik resume mereka untuk memohon peluang pekerjaan.

Selain itu, website ini menawarkan artikel, nasihat dan sumber berkaitan kerjaya untuk membantu pencari kerja berjaya dalam industri penerbangan.

BACA JUGA 10 Kerja Airport Menarik untuk Anda Apply Sekarang!

Kesimpulannya, ini adalah beberapa laman web berkaitan penerbangan paling Top di Malaysia yang boleh anda lawati untuk terus mendapat maklumat tentang industri penerbangan, menempah penerbangan, memohon pekerjaan, atau mencari sumber untuk memajukan kerjaya anda.

Sama ada anda seorang frequent traveler, a job seeker, or an aviation enthusiast, 8 website ini mempunyai sesuatu untuk ditawarkan kepada anda. 🙂