Skip to content

Download Teks Khutbah Aidil-Fitri Di Rumah 2020 Bertajuk “Berbeza Namun Bermakna”

Teks-Khutbah-Aidil-Fitri-Di-Rumah-2020

Menjadi satu kelaziman kaum Muslimin dan Muslimat apabila tiba sambutan Hari Raya, selepas menunaikan solat sunat Aidil-Fitri kita sudah terbiasa dengan penyampaian Khutbah oleh Imam di Masjid.

Kali ini seluruh Malaysia dan Dunia tidak mampu untuk menunaikan solat sunat Aidil-Fitri di Masjid kerana ingin menyelamatkan keadaan yang tak begitu baik dari segi kesihatan apabila kita beramai ramai di Masjid.


Anda mungkin tertanya tanya Apakah Hukum penyampaian Khutbah di rumah masing masing disebabkan pandemik Covid-19 ini hanya dilakukan oleh sesiapa sahaja yang akan menjadi Imam di rumah masing masing.

Bagi menjawab persoalan ini, berdasarkan sumber dari laman web Mufti Wilayah Persekutuan.

Berdasarkan beberapa rujukan dan hujahan para Ulamak ..

Hukum menunaikan solat hari raya di rumah sama ada secara bersendirian atau secara berjemaah adalah Harus dan Sah.


Disunatkan bagi mereka yang melakukan solat hari raya secara berjemaah di rumah untuk imam mereka membaca khutbah raya selepas solat hari raya selesai dilakukan.

Manakala tidak dituntut bagi mereka yang melaksanakannya secara bersendirian untuk berkhutbah disebabkan tidak ada faedah padanya. Cukup sekadar solat sunat Aidil-Fitri sahaja.

[Dah Baca?] Kit Panduan Solat Sunat Aidil-Fitri Di Rumah 2020 Sempena PKPB Covid-19

Di bawah ini Teks Khutbah Aidil-Fitri Di Rumah 2020 Bertajuk “Berbeza Namun Bermakna” berjumlah 7 muka surat termasuk muka depan ..


khutbah-solat-sunat-aidilfitri-1 khutbah-solat-sunat-aidilfitri-2 khutbah-solat-sunat-aidilfitri-3 khutbah-solat-sunat-aidilfitri-4 khutbah-solat-sunat-aidilfitri-5 khutbah-solat-sunat-aidilfitri-6 khutbah-solat-sunat-aidilfitri-7

Download Sekarang Teks Khutbah Aidil-Fitri Di Rumah 2020 Bertajuk “Berbeza Namun Bermakna”

Semoga memberi manfaat kepada kita semua untuk beribadah dengan penuh khusyuk sempena 1 Syawal 1441 Hijrah.

Kongsikan dengan bakal Imam anda dan sanak saudara lelaki yang akan menjadi Imam.