Skip to content

Putera Arab Saudi Mengumumkan Penerbangan Baharu Riyadh Air.

Putera-Arab-Saudi-Mengumumkan-Penerbangan-Baharu-Riyadh-Air

Putera Mahkota Arab Saudi, Mohammad bin Salman bin Abdulaziz, yang juga Perdana Menteri dan Pengerusi Public Investment Fund (PIF), baru-baru ini mengumumkan penubuhan syarikat penerbangan nasional baharu bernama Riyadh Air.

Menurut Agensi Akhbar Saudi (SPA), syarikat penerbangan itu akan dimiliki oleh PIF dan dipengerusikan oleh Yasir Al-Rumayyan, Gabenor PIF.

Pasukan pengurusan akan terdiri daripada profesional Saudi dan antarabangsa.

Tony Douglas, seorang veteran yang berpengalaman lebih 40 tahun dalam industri penerbangan, pengangkutan dan logistik, telah dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif syarikat penerbangan baharu itu.

Beliau sebelum ini berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Etihad, syarikat penerbangan yang berpangkalan di UAE, dari Januari 2018 hingga Oktober 2022.

Riyadh Air akan mempunyai habnya di ibu negara Saudi dan menyasarkan untuk menghubungkan penumpang ke lebih 100 destinasi menjelang 2030.

Syarikat penerbangan itu akan menjadi syarikat penerbangan “bertaraf dunia” yang akan menyumbang kepada pertumbuhan KDNK bukan minyak sebanyak $20 bilion dan mencipta lebih 200,000 pekerjaan langsung dan tidak langsung.

Ia dijangka memainkan peranan penting dalam mempromosikan tarikan budaya dan semula jadi Arab Saudi, serta menyokong Strategi Pengangkutan dan Logistik Nasional Saudi dan Strategi Pelancongan Nasional dengan meluaskan pilihan pengangkutan udara, meningkatkan kapasiti kargo, dan meningkatkan trafik penumpang antarabangsa.

Penubuhan Riyadh Air adalah sebahagian daripada strategi PIF untuk mengukuhkan sektor yang menjanjikan yang boleh membantu mempelbagaikan ekonomi tempatan.

Ia juga akan meningkatkan daya saing global industri penerbangan Saudi, sejajar dengan Wawasan 2030.

BACA JUGA Jawatan Kosong Di Airport. 10 Kerja Airport Menarik untuk Anda Apply!

.
Sumber KhaleejTimes