Skip to content

Kerja Kosong Kerani Tanpa SPM

Kerja-Kerani-Tanpa-SPM

Kerja Kosong Kerani Tanpa SPM | Kerja Kosong Kerani Tanpa SPM untuk tahun 2022 ini telah tercatat sehingga bulan Jun sahaja sudah mencecah angka 217,000 orang yang mencari peluang dan tempat untuk bekerja sebagai Kerani Tanpa Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) ini.

Sekiranya anda seorang wanita dan lelaki yang suka akan kerja-kerja typing data atau memasukkan informasi ke dalam sistem komputer menggunakan laptop peribadi atau pc.

Dan anda jugak adalah yang berumur dari linkungan 17 tahun sehingga 50 tahun ketika ini yang mana anda hanya ingin bekerja dari rumah anda sendiri tanpa gangguan rakan sekerja mahupun boss.

Bukan itu sahaja, anda tidak perlu keluar rumah pon untuk mengadap traffic jam di pagi hari dan juga di petang hari ketika pulang dari kerja.

Tahniah! Inilah tempatnya.

Inilah peluang yang anda patut apply segera mungkin.

Baca Juga Top 10 Kerjaya Gaji Besar & Lumayan Tanpa Sijil SPM. No 4 Dan 10 Rugi Tak Cuba!

Kerja Kosong Kerani Tanpa SPM – Data Entry

Jom aku kongsikan serba sedikit apa itu Kerja Kerani Tanpa SPM sebagai Data Entry ..

#1 Apakah Itu Data Entry (kemasukan data)?

Data Entry atau Kemasukan Data ialah proses memasukkan data atau maklumat ke dalam komputer, biasanya menggunakan papan kekunci atau pengecaman suara.

Ia melibatkan memasukkan data ke dalam komputer daripada borang atau sumber lain.

Hari ini, Data Entry atau kemasukan data biasanya memerlukan kita memasukkan data ke dalam pangkalan data secara online.

#2 Apakah Jenis Perkhidmatan Data Entry atau Kemasukan Data Yang Boleh di-Outsource kan?

Terdapat beberapa jenis perkhidmatan kemasukan data, contohnya: perlombongan (data mining) dan kemasukan data, pembersihan dan pengesahan data, pengumpulan data, menaip atau mengisi dokumen.

#3 Apakah itu Data 10-Kunci (10-Key Data Entry)?

Kemasukan data 10 kekunci menggunakan papan kekunci berangka di sebelah kanan papan kekunci komputer, kalkulator atau pad 10 kekunci untuk memasukkan data berangka ke dalam sistem komputer atau pangkalan data.

Nama itu berasal daripada 10 kekunci angka (0 hingga 9). Kemasukan data 10 kunci menjadikannya lebih mudah dan tidak membosankan untuk memasukkan data berangka.

Ia ialah teknik kemasukan data yang digunakan secara meluas, digunakan untuk memasukkan maklumat kewangan, pengekodan atau berasaskan nombor.

#4 Apakah Kemahiran Data Entry yang dicari?

Kemasukan data mungkin kelihatan seperti tugas biasa dan mudah, tetapi ia memerlukan beberapa kemahiran khusus.

Beberapa kemahiran kemasukan data utama termasuk kelajuan menaip yang tinggi, kemahiran komunikasi yang baik, pengetahuan asas perisian seperti word processors,

spreadsheets dan perisian pangkalan data, great attention to detail, dan beberapa penyelidikan asas dan kemahiran pengumpulan data.

#5 Apakah itu Kerani Kemasukan Data (Data Entry Clerk)?

Kerani kemasukan data ialah pekerja atau pekerja kontrak yang diambil bekerja untuk memasukkan atau mengemas kini data ke dalam sistem komputer, biasanya pangkalan data.

Data sering disalin daripada dokumen kertas seperti borang atau bil, menggunakan papan kekunci.

Seluruh dunia memerlukan seorang yang suka bekerja sebagai Data Entry.

Jadi anda perlulah segera apply kerja kerani ini untuk dibayar oleh mereka yang menggunakan gaji USD.

#6 Adakah Pekerjaan Data Entry Sah?

Terdapat banyak syarikat dalam talian online yang menyediakan pekerjaan kemasukan data, dan majoriti daripada mereka adalah sah.

Syarikat Data Entry yang sah akan meletakkan anda dalam satu temu duga kerja dan latihan yang betul, dan tidak akan meminta wang untuk melatih atau memperakui anda.

Jika syarikat tersebut meminta anda untuk maklumat peribadi yang tidak berkaitan seperti nombor kad pengenalan anda atau memberikan butiran pembayaran (gaji) yang samar-samar, sebaiknya elakkannya.

Sekiranya anda masih lagi tidak faham FAQ yang disediakan untuk Kerja Kerani Tanpa SPM sebagai Data Entry ni ..

Anda boleh klik di website Fiverr ini di bawah ..

Ketika artikel ini ditulis sudah ada 176 orang Malaysia yang bekerja sebagai Kerani Tanpa SPM yang menyediakan servis Data Entry kepada customer di seluruh dunia.

Untuk permulaan ini, anda boleh tengok-tengok dulu senarai orang Malaysia yang menyediakan servis Data Entry ini di laman website Fiverr dan anda juga boleh order servis Data Entry yang disediakan mereka dulu untuk test.

Klik Sini Servis Data Entry Fiverr

Sekiranya anda sudah faham bagaimana cara kerja Kerani Data Entry ini berfungsi di website Fiverr ..

Klik Sini Join Sebagai Kerani Data Entry Fiverr

Dapat sesuatu? Jangan Lupa Share dekat kawan-kawan.