Kerja-Airport

Kerja Airport

Kerja Airport |

Anda tercari-cari di google Kerja Airport ?

..Anda mulalah gatal-gatal jari jemari nak typing kt phone atau laptop..

Apa pekerjaan yang boleh saya kerja di Airport ?

Ade ke kerja kosong di Airport sekarang ni selepas seluruh dunia terkena wabak covid-19 ?

Apa je kerja yang sesuai untuk saya mula sebagai newbie di Airport ?

Jika ini semua pertanyaan anda di fikiran anda ketika ini, jom saya share Apa Pekerjaan di Airport yang anda boleh mohon sekarang.

Yes sekarang jugak untuk tahun 2022!

Baca Juga Berminat Kerja dalam Industri Penerbangan? Mohon Kursus Penerbangan Sekarang!

Persedian Kerja di Airport

eh, ade persediaan ke nak kerja di Airport ni ?

Yes mestilah ada sayang-sayang ku.

Anda bukan saja kena standby dari segi mental malahan fizikal jugak DIUTAMAKAN untuk bekerja dalam suasana Airport.

Sebab apa?

Ada beberapa sebab antara yang boleh saya katakan adalah ..

1. Sejuk Yang Memberi Kesan Kulit Anda Cepat Kering

– Aircond di Airport di seluruh dunia akan memasang Aircond selama 24 jam sehari tanpa henti sebabnya pelawat dalam negeri dan luar negeri akan keluar masuk setiap hari setiap jam.

Jadi Airport mesti dalam keadaaan suhu yang stabil untuk memberi keselesaan kepada semua. Sama ada kepada pekerja dalam Airport mahupun traveler.

Jadi, jika anda bekerja sebagai Airport staff, anda sentiasa wajib pakai losyen tangan atau memadai sentiasa basahkan tangan dengan air sabun.

2. Anda Semestinya Wajib Bekerja Lebih Dari 9 Jam Sehari Untuk Setiap Shift

Jika diikutkan jadual kerja yang telah diberikan employer / majikan selepas anda layak bekerja di sesuatu tempat dalam Airport tersebut, kalau mengikut labour of laws / undang-undang pekerjaan YES anda wajib bekerja tak lebih dari 9 jam sehari.

Tapi anda kena ingat, undang-undang pekerjaan ini tidak terpakai atau tidak lah wajib majikan mengikut laws tersebut sekiranya anda memang bekerja di tempat yang sibuk dan penuh dengan ramai orang iaitu di Airport khususnya.

Jadi YES wajib sayang-sayangku anda kena ready siap-siapkan diri untuk bekerja lebih masa / overtime jika diminta untuk bekerja dalam sesuatu shift yang dijadualkan.

3. Anda Wajib Berhari Raya di Airport Di Musim Perayaan

Yes, ini lagi 1 hal sayang-sayangku. hehe

Setiap company yang anda join sebagai staff ada kelebihan dan kekurangan. Jadi pandai-pandailah cari kerja di Airport nanti yer.

Kalau tak tahu boleh tanya kawan yang sedang bekerja.

Kalau nak lagi senang, jika anda ada masa terluang / free time boleh datang ke Airport dan tanya staff-staff setiap company atau branch yang sedang bekerja disitu ..

..”Jika saya mahu bekerja di syarikat ini.. di branch ini.. di kedai ini.. Apa Syarat nak kerja? Apa Tugas yang diberikan dan sebagainya..”

Percayalah, mereka biasanya sangat membantu anda sayang-sayangku untuk mula bekerja di Airport.

Ada company yang memberi pekerja 4 hari kerja, 4 hari cuti ..

Ada company yang memberi pekerja 5 hari kerja, 2 hari cuti ..

Ada company yang memberi pekerja 6 hari kerja, 1 hari je cuti sayang-sayangku ..

so cari lah dengan tenang, pastinya jumpa nanti pekerjaan yang anda inginkan untuk bekerja di Airport nanti.

Baca Juga Macam Mana Nak Kerja Di Airport? 5 Saluran Ini Boleh Apply!