Skip to content

Kini Anda Tak Perlu Risau! Berjaya Hotels & Resorts Sentiasa Mengamalkan ‘Clean & Safe Commitment’ Di Setiap Urusan Bisnes Mereka

Berjaya-Hotels-Resorts

Kini Anda Tak Perlu Risau! Berjaya Hotels & Resorts Sentiasa Mengamalkan ‘Clean & Safe Commitment’ Di Setiap Urusan Bisnes Mereka | Anda ingin pergi bercuti di negeri-negeri pilihan destinasi anda yang ada menyediakan pakej Hotel dan Resort di bawah kelolaan Berjaya Times Square?

Kalau  YA  jawapan anda. Tak usah risau kerana kesemua rangkaian Hotel dan Resort Berjaya Hotel akan sentiasa menyediakan servis yang terbaik dan selesa untuk semua urusan anda nanti.

Jom kita fahami konsep Clean & Safe Berjaya Hotel ini secara menyeluruh bagi mengekang penularan wabak covid-19 yang masih belum jumpa vaksin untuk kita semua.

KOMITMEN BERSIH & SELAMAT

Komitmen Clean & Safe kami dirancang untuk meningkatkan keselamatan dan meminimumkan risiko bagi tetamu dan rakan sekerja kami. Ini memastikan amalan kebersihan dan sanitasi semua hotel dan resort kami memenuhi atau melebihi keperluan peraturan dan cadangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Komitmen ini juga merangkumi protokol kebersihan baru yang memenuhi atau melebihi standard kami yang sangat ketat.

Protokol ini didasarkan pada maklumat terkini yang tersedia mengenai pembersihan dan kebersihan untuk industri perhotelan, serta industri lain yang berkaitan. Ketika kita bergerak maju, kita akan terus memantau panduan dari kebijakan dan mandat kerajaan, dan inovasi kesihatan awam lain untuk merevisi prosedur ini.

Komitmen Bersih & Selamat merangkumi semua Berjaya Hotels & Resorts di seluruh dunia.

Baca : Berjaya Times Square Kuala Lumpur Tawarkan Promosi Offer Deals Hanya RM138 Sempena Hari Kemerdekaan Malaysia

PANDUAN KEBERSIHAN HOTEL ANTARABANGSA

#1 Semua kawasan awam dan permukaan sentuhan tinggi sering dibasmi kuman dengan Alat Pembersih khusus untuk mengelakkan pencemaran silang. Selepas setiap penggunaan, alat pembersih direndam ke dalam larutan disinfektan yang mengandungi klorin 1000mg / L selama 30 minit dan selepas itu bilas dengan air dan penyimpanan kering. Tandas kami juga sentiasa bersih dan kering.

#2 Bahagian dalam kenderaan dan pemegang pintu kami disapu dengan minimum 75% Spray berasaskan alkohol sekali sehari atau dibasmi kuman setelah setiap penggunaan. Pemandu bas ulang-alik kami juga memakai topeng muka semasa bertugas.

#3 Anggota Keselamatan dan Pembersih kami memakai topeng muka, sarung tangan getah pakai buang dan peralatan pelindung lain untuk menjaga jarak yang selamat antara satu sama lain semasa bertugas.

#4 Kami juga menyediakan tong sampah berasingan dengan pelabelan yang betul dan membuang semua sampah tepat pada waktunya. Semua topeng muka yang dibuang dimasukkan ke dalam tong sampah berlabel dan sesuai dengan keperluan rawatan kitar semula terpadu. Kami juga membasmi kuman tong sampah dua kali sehari dengan larutan pembasmi kuman berasaskan alkohol atau klorin 75%.

INISIATIF KHUSUS KAMI

Pintu Masuk Hotel – Kami menyediakan jalan masuk dan keluar berasingan untuk tetamu kami. Di pintu masuk utama hotel, suhu badan tetamu diambil dan untuk tujuan rakaman. Pembersih tangan juga disediakan di kawasan pintu masuk.

Deklarasi Kesihatan – Semua tetamu diminta untuk mengisi Borang Pengisytiharan Kesihatan dengan maklumat mengenai negara-negara mereka yang telah dikunjungi dalam masa 14 hari terakhir.

Pejabat Depan kami akan merekodkan maklumat ini dalam sistem Opera untuk rujukan masa depan.

Daftar Masuk – Untuk memudahkan jarak fizikal jarak sekurang-kurangnya 1 meter, panel pembahagi akrilik dan penanda lantai dipasang di ruang penerimaan / kaunter penerimaan tetamu.

Daripada menggunakan pengimbas pasport atau mesin fotokopi, kamera web akan dipasang untuk menangkap maklumat pasport tetamu.

Pekerja – Rakan sekerja kami memakai topeng muka, sarung tangan tangan dan pelindung muka setiap masa semasa bertugas. Untuk mengelakkan hubungan fizikal, mereka mempraktikkan isyarat tangan-kanan-hati sebagai cara untuk menyambut tetamu kami.

Lif – Setiap lif terhad kepada maksimum 5 orang. Sebagai alternatif, para tetamu digalakkan untuk menggunakan tangga apabila boleh.

Kebersihan Diri – Topeng muka, pembersih tangan dan sarung tangan tangan boleh didapati untuk kemudahan para tetamu kami.

KESIHATAN & KEBERSIHAN SEMASA BEKERJA

Pekerja kami mengamalkan langkah pencegahan seperti pencucian tangan yang kerap, jarak sosial dan kebersihan pernafasan setiap masa.

Pekerja kami memasuki bangunan hotel melalui jalan masuk dan keluar yang terpisah. Pintu masuk mempunyai ruang pembasmian kuman seluruh badan.

Suhu badan harian dicatat semasa ketibaan mereka di tempat kerja dan sebelum mereka berangkat pada hari tersebut.

Pekerja kami diminta memakai topeng muka dan mencuci tangan sebelum kembali bekerja atau menghadiri mesyuarat.

Langkah pencegahan asas terhadap COVID-19 dan latihan kebersihan akan dilakukan oleh penyedia latihan yang diperakui badan profesional.

PENGENDALIAN LINEN

Linen yang kotor diletakkan di dalam beg atau bekas yang berlabel dengan jelas, setelah mengeluarkan kotoran pepejal dengan teliti dan memasukkannya ke dalam baldi tertutup untuk dibuang di tandas atau jamban.

Tuala, tuala mandi, spray, dan kain lain direndam dalam larutan pembasmi kuman yang mengandung klorin selama 15 – 30 minit sebelum dibilas dengan air bersih.

Barangan yang tidak boleh dicuci seperti tilam dan bantal dikendalikan mengikut keperluan kesihatan dan pencegahan wabak yang berkaitan.

Baca : Berjaya Times Square Kuala Lumpur Tawarkan Promosi Offer Deals Hanya RM138 Sempena Hari Kemerdekaan Malaysia

RESTORAN, DAPUR & KEBERSIHAN MAKANAN

#1Restoran

Kakitangan kami kerap mencuci tangan dan para tetamu digalakkan untuk membasmi kuman tangan ketika memasuki dan meninggalkan restoran.

Meja makan, mesin kopi, pinggan mangkuk, peralatan perak dan gelas dibersihkan dan dibersihkan sebelum dan selepas setiap perkhidmatan.

Semua peralatan makan dibalut dengan serbet / kertas tisu juga.

Di restoran, kami mengamalkan susunan tempat duduk silang dengan maksimum 4 orang sepanjang 10 meter persegi.

Meja dan kerusi disusun dengan jarak sekurang-kurangnya 1 meter dari belakang satu kerusi ke belakang kerusi yang lain.

Untuk mempermudah jarak sosial, kami menggunakan penanda lantai di restoran dan memasang penghalang plexiglass barriers di kilang dan kaunter sebagai tahap perlindungan tambahan.

#2Kebersihan Dapur & Makanan

Permukaan dan perkakas dibasuh dengan air sabun suam dan dibiarkan kering atau menggunakan tuala kertas sekali pakai.

Peralatan dibersihkan dan dibersihkan untuk mengelakkan pencemaran silang semasa penyediaan makanan yang akan dimasak dan makanan yang siap dimakan.

Kami selalu mengamalkan pencucian tangan dan makanan yang selamat setiap masa. Hanya pengendali makanan sihat sahaja yang dibenarkan bertugas.

Makanan kami dibekalkan oleh sumber yang diluluskan dan terkenal. Bahan mentah dan barang siap makan disimpan secara berasingan pada suhu yang betul setiap masa.

MESYUARAT, PERKHIDMATAN ACARA & BANQUET

Pos / stesen pemeriksaan suhu badan disediakan di pintu masuk utama dewan perjamuan / acara. Semua kakitangan dan tetamu diminta untuk membasmi kuman tangan, memakai topeng muka dan memeriksa suhu badan sebelum memasuki dewan.

Sebelum acara dimulakan, kami membasmi kuman bilik perjamuan, meja dan kerusi dengan bahan kimia pembasmi kuman. Meja dan kerusi disusun dengan jarak sekurang-kurangnya 1 meter dari belakang satu kerusi ke belakang kerusi yang lain.

Untuk memudahkan jarak sosial, kami menggunakan penanda lantai di kaunter pendaftaran tetamu atau kawasan berpotensi sesak.

Kaunter rehat kopi sering dibersihkan dan dibasmi kuman. Semua perkakas makanan dibungkus dengan serbet / kertas tisu.

PEMBEKAL & PENGHANTARAN BARANG

Kakitangan penghantaran atau pembekal kami diminta untuk memakai topeng muka, membersihkan tangan mereka dan berlatih menjauhkan diri ketika menyampaikan penghantaran ke hotel.

Rekod pendaftaran pegawai penghantaran ini akan disimpan selama sekurang-kurangnya 30 hari.

VENTILASI PERKHIDMATAN

Kami menjaga peredaran udara dalaman dengan membuka tingkap untuk pengudaraan yang lebih baik dan mencairkan bahan cemar yang dibawa ke udara.

Peralatan pengudaraan, pertukaran udara dan dehumidifikasi kolam tertutup kami sering diperiksa.

Prinsip pengudaraan sekiranya berlaku wabak:

→ Membasmi saluran udara dan saluran udara sekali sehari.
→ Membasmi kuman sistem penyaman udara sekali sehari.
→ Keluarkan kipas kipas dan jaring debu sebulan sekali.
→ Sediakan alat dehumidification untuk mengekalkan jarak kelembapan optimum.
→ Pantau parameter kualiti air penyejuk secara berkala.

Baca : Berjaya Times Square Kuala Lumpur Tawarkan Promosi Offer Deals Hanya RM138 Sempena Hari Kemerdekaan Malaysia

UNTUK MAKLUMAT LANJUT

Kesihatan dan Keselamatan anda adalah keutamaan kami. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan khusus mengenai prosedur dan protokol ini, sila ajukan pertanyaan kepada kami melalui e-mel di bhr@berjayahotel.com

Inilah dia serba ringkas yang agak panjang tapi satu persatu di tulis dan dinyatakan di website rasmi Berjaya Hotel untuk semua pelanggan setia mereka.

Kesimpulannya, anda dan admin tidak perlu risau untuk bermalam di setiap Hotel dan Resort Berjaya Hotel di seluruh dunia dan di setiap negeri yang wujud di Malaysia ketika anda bercuti bersama yang tersayang.

Jom pergi bercuti! Dalam Malaysia pun takpe.

.
sumber Clean & Safe Commitment Berjaya Hotel