Skip to content

5 Kesilapan Resume Bakal Majikan Sangat Tak Suka. Konfem Reject! [UPDATED 2022]

5-Kesilapan-Resume-Bakal-Majikan-Sangat-Tak-Suka.-Konfem-Reject

5 Kesilapan Resume Bakal Majikan Sangat Tak Suka. Konfem Reject! | Anda akan menghadiri mana-mana temuduga tak lama lagi? Sama ada kerja di sektor Kerajaan dan sektor Swasta.

Usah risau dan bimbang! Kami di portal Kerja Kosong Terkini Kerajaan Dan Swasta Seluruh Malaysia akan cuba bimbing anda untuk memastikan anda buat resume dan kemaskinikan segera mungkin untuk mana-mana bakal majikan suka dan terus ambik anda bekerja dalam 5 saat pertama dalam bilik temuduga.

Menghasilkan resume merupakan salah satu faktor yang sangat penting diambil kira oleh semua pencari kerja bagi menarik perhatian bakal majikan.

Sebagai graduan dan sesiapa saja anda ketika membaca artikel ini, memastikan resume yang kita hasilkan tidak ada kecacatan yang bakal menyebabkan mood majikan berubah adalah dengan mengetahui apa yang sepatutnya kita elakkan semasa membuat, mengedit dan menambah baik isi resume sebelum menghadiri temuduga.

Semasa anda mengedit resume, pastikan anda menyemak semula setiap patah perkataan yang digunakan dalam kandungan resume.

Kebanyakan resume mohon kerja di sektor Kerajaan dan Swasta adalah menggunakan Bahasa Inggeris.

Kemungkinan anda akan membuat kesalahan ‘Klisey’ seperti  kesalahan ejaan,  grammar error  dan lain-lain adalah sangat tinggi.

Di bawah ini merupakan antara kesalahan umum yang sering dilakukan anda sebagai graduan baru nak memohon kerja buat pertama kali.

Tak ketinggalan juga bagi mereka yang sudah mempunyai pengalaman kerja juga pasti sentiasa melakukan kesalahan yang sama.

BACA JUGA 5 Seksyen Penting Wajib Ada Dalam Resume. Konfem Kena Reject Kalau Tak Buat!

Jom hasilkan Resume yang Terbaik kerana resume merupakan senjata ampuh anda untuk memenangi hati majikan.

Berikut merupakan 5 kesilapan Resume :

Konfem Kena Reject Jika Bakal Majikan Lihat Resume Seperti Ini

1. Menggunakan Perkataan Yang Sama

perkara-penting-dalam-resume

2. Isi Konten Terlalu Padat

kesalahan-dalam-menulis-resume

3. Format Resume Terlalu Kreatif Atau Fancy

bakal-majikan-tak-suka-resume-terlalu-fancy

4. Sembunyikan References (rujukan Majikan Lama atau Nama Pensyarah)

5. Show Off  Akaun Media Sosial (facebook, instagram, twitter) – untuk tahun 2020 keatas, majikan sangat melihat social media anda untuk menarik perhatian mereka yang anda ini unik dari yang lain.

Tips! – pastikan kesemua social media anda yang hendak diletakkan di dalam resume itu adalah social media yang baik dari segi gambar profile, sedikit biodata dan gambar serta post yang anda share mencerminkan siapakah diri anda sebenarnya.

Bermula dari sekarang, terapkan dalam minda anda.

Setiap kali membuat resume baru atau hanya mengedit resume lama ke format baru, jangan sesekali membuat kesemua kesilapan yang telah kami senaraikan ini.

Buatlah resume yang terbaik untuk kerjaya masa depan anda.

Kerana dari reka bentuk format resume serta ayat perkataan yang kita usahakan untuk mengekspresikan kepada bakal majikan dalam resume akan memberi penyebab mood bakal majikan berubah ke arah positif atau negatif.

Dapat sesuatu dari artikel ini ?

Jangan Lupa SHARE kepada kawan kawan dan ahli keluarga anda yang baru grad universiti / kolej serta bagi mereka yang ingin tukar tempat kerja baru.